Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan - Seksyen Pensijilan & Pelesenan
Indeks Artikel
Seksyen Pensijilan dan Pelesenan
Pengenalan
Fungsi dan Aktiviti Seksyen
- Pembangunan keselamatan makanan di peringkat institusi seperti sekolah, hospital, katerer dan kilang.
- Menyelaras permohonan bagi Pelesenan Air Mineral Semulajadi (AMS), Air Minuman Berbungkus (AMB), Mesin Jual Air (MJA) dan Ais.
- Menyelaras permohonan Trust MyCatering dan MyFood Tag.
Unit Pensijilan
- Menjalankan audit Pensijilan MeSTI, GMP dan HACCP KKM, Food Defense dan Skim Pensijilan Makanan Autentik.
-
Melaksanakan pemeriksaan premis bagi tujuan Pengiktirafan Bersih, Selamat dan Sihat (BeSS).
- Menjalankan audit Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM).
- Menjalankan aktiviti promosi keselamatan makanan.
- Perhubungan awam, media dan industri.
Maklumat lanjut dan borang permohonan Pensijilan dan Pelesenan, sila rujuk http://fsq.moh.gov.my/