A- A A+
A A A A

Soalan LazimMaklumbalasPeta Lamanhubungi

Kempen Derma Darah Hospital Ampang

 
Derma darah merupakan satu amalan mulia kerana darah yang diderma boleh menyelamatkan nyawa seseorang yang memerlukannya. Amalan derma darah dapat memupuk nilai murni dalam diri dan boleh dijadikan sebagai tanggungjawab sosial. 

Derma darah mempunyai kuasa untuk menyelamatkan sehingga tiga nyawa sekaligus. Darah diperlukan untuk pesakit apabila mereka menjalani pembedahan dan rawatan yang menyelamatkan nyawa, terutamanya untuk pesakit trauma atau mereka yang hidup dengan keadaan kronik seperti kanser. Walau bagaimanapun, menurut statistik baru-baru ini, hanya 2.5 peratus rakyat Malaysia yang mampu menderma darah secara fizikal, berbuat demikian, sedangkan purata antarabangsa adalah 5 peratus. Untuk memenuhi keperluan pesakit di seluruh negara, bank darah kita memerlukan bekalan derma darah yang mantap.

 

WhatsApp Image 2023 10 16 at 9.22.15 AM

Malaysia mengamalkan pendermaan darah secara sukarela tanpa memberi sebarang ganjaran kepada penderma darah. Walalu bagaimanapun, Kementerian Kesihatan Malaysia telah memperuntukkan beberapa keistimewaan seperti dalam Jadual 1 kepada penderma darah.

Keistimewaan ini diberikan kepada penderma darah bagi menghargai jasa baik dan pengorbanan penderma darah. Ia juga bertindak sebagai insentif bagi menggalakkan penderma darah baru untuk meneruskan amalan mulia ini sebagai penderma darah tetap.

 
Darah anda boleh menjadi harapan dan keajaiban bagi mereka yang sedang berjuang untuk hidup. Tunjukkan rasa sayang anda dengan menyertai kempen derma darah anjuran Hospital Ampang
 
???? Tarikh : 17 Oktober 2023 (Selasa)
???? Tempat : Lobi Utama Hospital Ampang
???? Masa : 10.00 pg - 1.45 ptg
2.30 ptg - 4.00 ptg
_________________________________________________
 
⛔⛔*** REHAT 1.45 ptg - 2.30 ptg ***⛔⛔
_________________________________________________
 
Semua dijemput hadir!
 
DERMA DARAH MENYELAMATKAN NYAWA